Houby a naši předkové
V historii dokázali lidé tajemnou sílu hub využít jak pro léčení různých neduhů, tak pro zneškodnění nenáviděných protivníků. Takového choroše nebo pýchavku například používali k zastavení krvácení či posílení imunity. Díky halucinogenním účinkům některých hub se dokázali přenést do jiných sfér šamani domorodých kmenů a houby se staly také důležitou součástí posvátných rituálů. Dávným fenoménem mezi houbami je v tomhle například klasická jedovatá muchomůrka červená. Středomořské národy ve starém Řecku a Římě přidávaly houby především do svých kulinářských výtvorů. U nás tradiční hřiby nebo bedly jistě nechyběly už v jídelníčku praotce Čecha a jeho družiny. Z výživového hlediska jsou houby nízkokalorické – můžeme se jimi zasytit a nepřibereme po nich, takže hrají důležitou roli při různých dietách. Navíc obsahují kvalitní bílkoviny, které najdeme například v mase, proto se maso houbami často nahrazuje.
Správný houbař má svůj atlas a nožík
Houby jsou zvláštní díla přírody, která je stvořila v mnoha různých barvách i prapodivných tvarech a dala jim výraznou či jemnou vůni. Počet jejich podob je obrovský a některé ani nemají klobouček nebo nožku. Pokud se chcete dozvědět více a zabrousit do světa hub, otevřete Ottovu encyklopedii hub, která je nejrozsáhlejší publikací o houbách na světě. Zkušený mykolog Ladislav Hagara v ní popisuje 3230 druhů, vyskytujících se v našich lesích.
Měli bychom ale být obezřetní, když nějakou houbu vkládáme do košíku, a pokud si nejsme rozlišením zcela jistí, vyplatí se nepokoušet štěstí. Proto je dobré mít vždy po ruce Kapesní atlas hub od největšího českého odborníka na houbový svět Miroslava Smotlachy. Obsahuje podrobný popis s fotografiemi a nyní ho seženete i v dárkovém balení s houbařským nožíkem a štětečkem na očišťování. Tak krásnou procházku všem milovníkům hub!