Káva je důležitou součástí našeho každodenního života, řada z nás si bez ní život ani nedokáže představit. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví. A pro většinu je to nápoj, který povzbudí a celkově zlepší den.
„Kávová kultura se za posledních pár let v Česku strašně posunula dopředu. Otevřela se spousta skvělých kaváren, baristé ví, co dělají, a jejich podniky jsou vizuálně krásné a originální. Dobrou kávu najdete skoro na každém rohu. Ale i doma si chce milovník kávy občas připravit kvalitní kávu. Moje první Kniha o kávě, která vyšla v roce 2010 a které se prodalo přes 30 000 ks, je už vyprodaná, proto jsme se s nakladatelstvím Smart Press rozhodli, že knihu celou zaktualizuji, zaměřím se více i na domácí výrobu kávy a vydáme ji znovu.“
Nepostradatelným pomocníkem řady baristů a kavárníků se stala předchozí Petřina kniha: Velká kniha o kávě. Lidé si však stále častěji touží sami připravit dobrou filtrovanou kávu, espresso nebo třeba kouzlit s malováním mléčnou pěnou do kávy (tzv. technikou latte art). Kniha čtenáře provede procesem přípravy kávy od pěstování, zpracování a pražení po skladování a spotřebu a pomůže s výběrem a nákupem nejen zrn, ale také mlýnku nebo jiných pomůcek. Především se však soustředí na různé způsoby přípravy kávy v domácích podmínkách a uvádí i řadu zajímavých kávových receptů.
Obchodní informace:
NOVINKA: Kniha o kávě (určeno převážně pro domácí nadšence a milovníky kávy), 3., přepracované vydání, ISBN: 978-80-88244-40-0, DMOC 499 Kč, pevná vazba, 240 stran
Velká kniha o kávě (určeno převážně pro profesionály a baristy), ISBN: 978-80-88244-05-9, DMOC 799 Kč, pevná vazba, 320 stran
Obě publikace doplňují autentické fotografie z plantáží, pražíren, kaváren i autorčina domova a grafický vizuál od Atelieru Zidlicky.
Vydává nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců. Pro další informace, rozhovor s autorkou, materiály z knihy atd. kontaktujte prosím Olgu Formanovou, formanova@smartpress.cz.
MIRAMARE
Ingredience:
1 espresso
1 kopeček vanilkové zmrzliny
10 ml mléka
10 ml pomerančového džusu
čtvrtinka plátku pomeranče na ozdobení
Pro svou prezentaci na Mistrovství světa v přípravě kávy ve švýcarském Bernu jsem musela připravit speciální drink. Dlouho vznikala jeho konečná podoba a moji kamarádi už ani nechtěli moje nápady degustovat. Nakonec se z něho vyklubal skvělý a osvěžující nápoj, který se krásně hodí do horkého dne. Možná vás překvapí použité ingredience, ale věřte, že dohromady tvoří velmi zajímavé chutě.
Příprava:
Do mixovací nádoby přidejte všechny potřebné ingredience a ušlehejte je. Ušlehané ingredience nalijte do skleničky a ozdobte čtvrtinkou pomeranče.